Moped klass I (AM)

Kursen är för dig som vill köra Moped klass 1 (AM).

Du som vill ta AM körkort måste ansöka om körkortstillstånd på Transportstyrelsens hemsida. Där får du fylla i en hälsodeklaration och du behöver också komplettera med ett syntest. Syntestet kan du göra hos oss till en kostnad av 220 kr. Det är bra om du gör ansökan i god tid före kursstart då du inte kan utföra dina körlektioner i trafik innan körkortstillståndet är utfärdat. När du fått ditt körkortstillstånd kan vi även boka ditt kunskapsprov på Trafikverket.

Körkortstillstånd (för grupp 1) söker du smidigast genom att följa denna länk: Transportstyrelsen.se

AM-kursen består av lärarledd teori på totalt 8 timmar. Därefter ska du köra tre körlektioner varav en av dessa består av manöverkörning på Bråvalla Halkbana. De övriga två lektionerna körs i stads- och landsvägstrafik och sker vid ett och samma tillfälle

För att få köra dina lektioner i trafik måste du vara 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd. Privat övningskörning är inte tillåten.

 • Körlektion 1 är manöverkörning på inhägnad bana på Bråvalla Halkbana. Detta görs i grupp (8 elever)
  Du kan välja att köra manöverkörning enskilt där du är själv med din
  lärare, du betalar då ett tillägg på 900 kr utöver AM-paketet
 • Körlektion 2 är körning på landsväg
 • Körlektion 3 är körning i stadstrafik

På körlektionerna i trafik kör du med någon av våra mopedlärare. Du kör på egen moped som trafikskolan tillhandahåller och mopedläraren åker på egen motorcykel. Kommunikationen sker via radio där du kan prata med din lärare hela tiden. Mopederna du kör är av scootertyp och är automatväxlade. All utrustning du behöver finns att tillgå hos oss.

Tänk på att komma i god tid till dina bokade körlektioner så du hinner byta om. Vi kör även om det är kallt och regnigt. Ta gärna med grövre skor om det är kallt.

När du genomgått den teoretiska och praktiska utbildningen rapporterar vi till Transportstyrelsen att du är färdig. Därefter ska du göra ett godkänt teoriprov på Trafikverket för att få ditt AM körkort. Provet består av 65 frågor och du är godkänd om du har minst 52 rätt.

När du gör ditt teoriprov på Trafikverket måste du kunna vissa upp en giltig legitimation. Dessutom måste avgiften för ditt teoriprov vara betald senast 25 timmar före ditt prov. Är inte avgiften betald får du inte göra provet.
Läs noga igenom bokningsbekräftelsen från Trafikverket.

Paketpris AM – 5500 kr
Paketpris gäller endast vid förskottsbetalning och är giltigt i 2 år från inköpsdatum!

 • 8 timmar lärarledd teori
 • 1 körlektion á 120 min manöverträning i grupp om 8 elever, enskild manöver + 900 kr
 • 2 körlektioner á 60 min stadstrafik + landsväg
 • AM-bok + arbetshäfte
 • Vägmärkestest
 • Obegränsat antal webbtester

Dina körlektioner planeras in individuellt! På teorikursen är det obligatorisk närvaro i 8 timmar.